Megindulhatnak az uniós milliárdok, Brüsszel elfogadott 5 magyar Operatív Programot

Több mint húsz milliárd eurónyi fejlesztési pénznek engedett utat ma az Európai Bizottság, amely öt magyar operatív programot hagyott ma jóvá a 2014-2020-as időszakra.

A Brüsszel által ma elfogadott öt magyar Operatív Program és annak most jóváhagyott keretösszege:

  • A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 8,8 milliárd eurós keretéből 7,73 milliárdot állnak majd az EU különféle alapjai
  • A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 3,97 milliárd euró érkezik majd
  • A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) 927 millió euróra számíthat a központi régió, amely az 50%-os uniós támogatási intenzitás miatt “csak” 463 millió eurónyi forrást jelent a közös uniós kasszából.
  • Az Integrált Közlekedésfejlesztési (IKOP) és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok (KEOP) keretösszege együtt 7,7 milliárd euró, amelyből 6,5 milliárd jön majd a brüsszeli kasszából.

A fenti összegek egyedül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsán jelentenek – nem jelentős – eltérést a legutóbbi ismert, a hivatalos kormányzati pályázati oldalon elérhető változatokhoz képest. A további négy Operatív Program elfogadása később várható, tekintettel arra, hogy egyes Operatív Programok véglegesítéséhez még bizonyos uniós szabályokra is várni kellett, illetve a Vidékfejlesztési Program kapcsán a legfrissebb hírek szerint a magyar szerveknek át kell dolgozni az anyagot, mert túl sokféle fejlesztési irányt határoztunk meg, amely félő, hogy a források nem megfelelő ütemű lehívásához vezet.

(Forrás: MTI)

Posted in Egyéb.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>