Egy éve vártak erre az örömhírre uniós pályázók százai

Összesen 604 céges pályázó örülhet annak, hogy a napokban kihirdették a tavaly nyáron megjelent gazdaságfejlesztési uniós pályázatok győzteseinek utolsó körét. Az eredményekről a nemzetgazdasági tárca ma adott ki összesítő közleményt. Eszerint a négy tavaly nyári GINOP-pályázaton összesen 15,9 milliárd forintnyi támogatást nyertek a cégek, amelyek nyomán összesen 26 milliárd forintnyi összköltségű fejlesztés indulhat el. Emellett egy idén év eleji kiemelt GINOP-felhíváson további 1,3 milliárdot nyert el egy konzorcium.

Hónapok óta türelmetlenül várták cégek százai azt, hogy mikor születnek meg az utolsó támogatói döntések a tavaly nyáron meghirdetett négy GINOP uniós pályázaton, hiszen a pályázatokat már legalább 8-10 hónappal ezelőtt beadták és egy hónapon belüli elbírálás szerepelt a felhívások nyitóoldalain.

A napokban elkezdtek megjelenni a támogatói döntések a nyerteseket összefoglaló listán, illetve már látszanak az új eredmények (még nem mindegyik) a támogatott projektkereső alkalmazásban is.

Mivel ezen adatbázisokat nehéz átlátni (azt, hogy mennyi belőlük az új döntés), így hasznos az NGM államtitkárának, Rákossy Balázsnak a közleménye, amely darabszámban és elnyert támogatási összegben is tartalmazza az új döntéseket. Eszerint az öt GINOP-pályázat keretében közel 16,2 milliárd forintot ítéltek oda az alábbiak szerint:

  1. A vállalkozások piaci megjelenését célzó, tavaly májusban megjelent pályázat keretében (GINOP-1.3.1-15) 37 projekt nyert el több mint 360,81 millió forintnyi fejlesztési forrást, a projektek összköltsége 721,94 millió forint. A támogatásból a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevétele, marketingtevékenységek, idegen nyelvű honlap létrehozása, illetve piackutatás finanszírozható.
  2. A vállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására tavaly júniusban kiírt pályázatokon (GINOP-1.2.2-15) 556 projekt nyert el csaknem 13,39 milliárd forint támogatást, így 22,96 milliárd forint összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A támogatással modern eszköz- és gépparkok, fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására nyílik lehetőség.
  3. A vállalkozások termelési kapacitásainak bővítésére tavaly júniusban kiírt pályázatban (GINOP-1.2.1-15) 3 fejlesztés valósulhat meg 1,1 milliárd forint uniós támogatással. A cégek összesen 2,3 milliárd forint értékű fejlesztést hajthatnak végre. A támogatás célja a vállalkozások fejlődésének, piaci pozíciójának erősítése, a munkahelyek megtartásával járó beruházások támogatása és a helyi gazdaság megerősítése.
  4. Az Iparjog című, tavaly augusztusban kiírt pályázati felhívásban (GINOP-2.1.3-15) 8 projektet támogatnak, ennek révén a vállalkozások 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 21,45 millió forintot nyertek el. A felhívás a szellemi alkotások magyarországi vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és -fenntartási, valamint a szellemivagyon-értékelés és audit tevékenységek támogatására jött létre.
  5. A közlemény külön kitér arra is, hogy a Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése című kiemelt felhívás (GINOP-5.1.2-15) is eredményesen zárult, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumot alkotva valósítja meg az 1,3 milliárd forint összköltségű programot.

(Forrás: portfolio.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

 

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..