Hamarosan indul az idei Tanyafejlesztési Program

Indul az idei Tanyafejlesztési Program, amelyet a Vidékfejlesztési Programhoz igazítottak. A tanyán élők három célterületre, összesen 720 millió forintos keretösszegben pályázhatnak.

A program keretében a települési és térségi fejlesztések támogatására biztosított keretösszeg 200 millió forint, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására 400 millió forint áll rendelkezésre. Emellett a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni, 120 millió forintos keretösszeggel.

A Tanyafejlesztési Program 2011-ben indult, öt év alatt 1440 pályázatot bíráltak el pozitívan, amely mintegy 7,4 milliárd forintnyi fejlesztést jelentett. A Tanyafejlesztési Programot kizárólag nemzeti forrásból finanszírozzák.

Fontos változás az előző évekhez képest, hogy hetvenöt százalékra emelik nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét. A korábbi években ez huszonöt, illetve ötven százalék volt.

Továbbá a Tanyafejlesztési Programot a Vidékfejlesztési Programhoz igazították, hogy elkerülhető legyen a párhuzamos finanszírozás, ez európai uniós szabály is – jegyezte meg. Így például a Tanyafejlesztési Programban már nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.

A települési és térségi fejlesztések támogatása körében pályázni lehet például a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére. Ebben a programban egy-egy pályázó – például egy helyi önkormányzat – ötmillió forintot kaphat kilencvenszázalékos támogatás mellett. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére – például kis értékű gépek beszerzésére, képzésre – szintén lehet pályázni, a pályázható összeg tízmillió forint kilencvenszázalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatására hárommillió forint pályázható általában hetvenöt százalékos támogatottsággal. De a negyven év alatti fiatal gazdák számára a támogatottsági szint kilencvenszázalékos. A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre ugyancsak kapható támogatás, ami maximum négymillió forint lehet hetvenöt százalékos támogatottsági szinttel.

A  pályázati felhívások várhatóan a jövő hét második felétől a kormany.hu weboldalról tölthetők le, illetve elérhetők a www.hermanottointezet.hu honlapon is. A pályázatok benyújtásához az internetes felület a Herman Ottó Intézet honlapján a pályázati felhívások megjelenését követő harmincadik naptól, várhatóan ez év június első felében nyílik majd meg, a pályázóknak így harminc napjuk lesz a felkészülésre.

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

forrás: MTI

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..