Jön a kamatmentes hitel energetikai felújításra

Mindössze tízszázalékos önrésszel felvehető, nullaszázalékos kamatozású hitelkonstrukció érhető el várhatóan az ősztől lakóépületek energetikai felújítására. A kormány mintegy 115 milliárd forintos keretet biztosít uniós forrásokból, a Magyar Fejlesztési Bank pedig további 20 milliárd forintot.

Lakóépületek energiahatékonysági felújításához igényelhető, nullaszázalékos hitelkonstrukció érhető el októbertől. A program legjelentősebb célcsoportját a „Kádár-kockák” tulajdonosai jelenthetik, amelyeknek nagyjából 60 százaléka még nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energiamegtakarítási potenciál, mivel ezeknél az épületeknél a legnagyobb a fajlagos rezsiköltség. A lakóházak energetikai korszerűsítéséhez ilyen kedvező hitelfelvételre még nem volt lehetőség Magyarországon.

A tervek szerint több mint 50 ezer lakás vagy családi ház felújítása valósítható meg a program segítségével a következő években. Jelenleg a tervezet szakmai egyeztetése zajlik, és várhatóan összesen 114,61 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre, további 20 milliárdos MFB-tartalékkal. A pénzt a gazdaságfejlesztési, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország fejlesztési programok visszatérítendő uniós keretéből teszi elérhetővé a kormány.

Legalább 10 százalékos önrész kell majd a beruházásokhoz, amelyekhez legfeljebb 90 százalék visszatérítendő EU-forrású kölcsön adható. Ennek kimerülése esetén az MFB saját forrású tartalék keretösszeget bocsát rendelkezésre állami kamattámogatással. A hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek is igényelhetik.

Országosan, az MFB-pontokon lehet majd kérni a legfeljebb 20 éves futamidejű kölcsönöket. Családi házak energetikai korszerűsítésére legalább egymillió és maximum tízmillió forintos összeg érhető el. Társasházaknál és lakásszövetkezeteknél lakásonként fél- és hétmillió forint közötti a rendelkezésre álló pénz.

A hitel igénybe vehető többek között az épületek nyári hővédelmére, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek vagy világítás korszerűsítésére, áll a Miniszterelnökség lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásában. Ebben az is olvasható, hogy társasházaknál a fentieken túl a közös használatú gépészeti rendszerek cseréje vagy javítása is lehetséges. Mint kiemelték: a hitelprogram hosszú távon a rezsicsökkentést támogatja. A cél az, hogy a hitelfelvevő akár a megtakarított rezsidíjból törleszthesse a kölcsönt.

(Forrás: Magyaridők)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..