Fontos uniós pályázati szabályokon változtatott a kormány

A Magyar Közlönyben ma jelentek meg a 2014-2020-as programozási időszakhoz kapcsolódó szabályrendszer módosításáról szóló rendeletek. A legfőbb módosítás a támogatási előleghez kapcsolódik, továbbá meghatározza, hogy a biztosítéknyújtási kötelezettség alól mentes közszféra kedvezményezettei számára azonnal kifizetésre kerül az előleg. Az előleghez kapcsolódó módosítások mellett a projektértékelési-rendszer átalakításáról is döntött a kormány. A projektek értékelése a kormányhatározat alapján objektív szakmai szempontok alapján felállított, nyilvános szaknévsorban vezetett állami értékelők útján történik.

A 42/2016. (III. 9.) Korm. rendeletet és a 1117/2016. (III. 9.) Korm. határozat alapján elmondható, hogy a 2014-2020-as programozási időszak támogatások felhasználásáról szóló rendszerét és a projektértékelési rendszerét módosította a kormány.

A 42/2016. (III. 9.) kormányrendelet intézkedései:

A kormány a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendeletet egészíti ki két fontos intézkedéssel:

1. A biztosítéknyújtási kötelezettség alól mentes közszféra szervezet kedvezményezett számára az előleg azonnali kifizetésre kerül a támogatási szerződés megkötését követően feltétele: hogy a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg vagy a szerződéskötési folyamat során az előlegigénylési dokumentációt is benyújtja.

2. A támogatási előleg mértéke és összege nem haladhatja meg a megítélt támogatás összegének

  • 25%-át, de legfeljebb egymilliárd forintot,
  • belföldi természetes személy, mikro-, kis- és középvállalkozás, közszféra szervezet, civil szervezet, egyházi jogi személy, nonprofit gazdasági társaság és köztestület kedvezményezett esetén 50%-át, de legfeljebb egymilliárd forintot,
  • kutatás, műszaki fejlesztés esetén 75%-át, de legfeljebb egymilliárd forintot,
  • EMVA forrás esetén 50%-át.

A 1117/2016. (III. 9.) kormányhatározat intézkedése:

  • A kormány egyet ért azzal, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban az európai uniós projektek értékelése objektív szakmai szempontok alapján felállított, nyilvános szaknévsorban vezetett állami értékelők útján valósuljon meg.
  • A kormány megbízza a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az európai uniós források értékelése és elbírálása során alkalmazandó új rendszerre és szaknévsorra vonatkozó szabályozást, amely a Kormány politikai és társadalmi célkitűzéseivel összhangban, az Európai Bizottsággal megkötött megállapodásoknak megfelelően erősíti a transzparens, szakszerű és célszerű forrásfelhasználást.
  • A feladat elvégzésére szabott határidő 2016. április 15.

(Forrás: portfolio.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..