Vidékfejlesztés: csaknem 1000 milliárdnyi pályázat, 150 milliárdos kifizetés

Eddig 969 milliárd forintra hirdettek meg pályázatokat az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban (VP). A 68 felhívásból mostanáig 35-öt zártak le. Máig 150 milliárd forintot fizettek ki a VP-ben.

Összesen 35 pályázatot zártak le a VP-ben a program 68 felhívása közül, így 33 pályázat még nyitott, amelyek keretösszege 345 milliárd forintot tesz ki – közölte Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az MTI szerint a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén. Eddig 969 milliárd forintra hirdettek meg pályázatokat, amely az 1300 milliárd forintos program kétharmadának felel meg. Az irányító hatóság a  VP-ben – a determinációkkal együtt – mostanáig mintegy 774 milliárd forintra, több mint 60 százalékra vállalt kötelezettséget. A kifizetések meghaladták a 150 milliárd forintot, és az összeg jelentősen emelkedhet, ha a projektek értékelése befejeződik – jegyezte meg az államtitkár.

Várhatóan október 15-től lesz érvényes a kifizető ügynökségi feladatokat januártól átvevő Magyar Államkincstár végleges uniós akkreditációja – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A tárca a nyáron az élelmiszeripari pályázatoknál több mint 90 milliárdos összeg sorsáról határozott, és az államtitkár szerint a további döntésekkel 180-200 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósulhat majd meg a következő két évben. A települési önkormányzatok számára mintegy 25 milliárd forintot ítéltek oda, amelyből 800 település kapott támogatást. A kertészeti pályázatoknál több mint 25 milliárd forintról határoztak, amelyet például hűtő-, gomba- és fóliaházakra, illetve ültetvénytelepítésekre lehet igénybe venni. Idén még várható a szarvasmarhatartást, a baromfitenyésztést, illetve a juh- és kecsketartást támogató pályázatokról szóló döntés is, illetve értékelik a fiatal gazdák támogatási kérelmeit és az úgynevezett kisdiverzifikációs támogatásra beadott kérelmeket is.

Vitályos Eszter tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásra különítették el. Ez 665 milliárd forint, amelyből a kötelezettségvállalás most 214 milliárd forintot tesz ki. A normatív támogatások – amelyek terület- vagy állatlétszám alapúak – a teljes VP-keret 44 százalékát teszik ki. Ebből 317 milliárd forint ötéves, míg 57 milliárd forint több mint ötéves kötelezettségvállalású. A normatív támogatások 85 százalékára már kötelezettséget vállaltak.

forrás: agrarszektor.hu

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..