Több száz milliárd forint jut az agrárvállalkozások fejlesztéseire

Közel 1,4 milliárd euróval (körülbelül 434 milliárd forint) segítik a következő években a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezek 80 százaléka pedig kifejezetten a kis- és közepes gazdaságok fejlesztésére használható fel. Nem készülnek külön felhívások a kisgazdaságok és a nagyobb társas vállalkozások számára. Az Irányító Hatóság feladata lesz, hogy a pályázatok elbírálásakor érvényesítsék az úgynevezett nyolcvan-húszas arányszabályt, vagyis a rendelkezésre álló keret húsz százalékát a nagyobb gazdaságok kaphatják meg, míg a fennmaradó részben a kisebb vállalkozások, egyéni, családi gazdaságok pályázatait engedik érvényesülni.

Erre azért van szükség, mert az előző időszakban a támogatások jelentős részét a tőkeerős vállalkozások vitték el, vagyis az uniós források 50 százalékát a pályázók egy százaléka nyerte el. A következő időszak kiemelt területei a munkaigényes ágazatok lesznek – a kertészet és az állattenyésztés –, ugyanakkor a szántóföldi növénytermesztés az öntözésfejlesztési pályázatokon keresztül komoly forráshoz juthat majd. A beruházási pályázatok jelentős része egyébként az élelmiszer-feldolgozást célozza. A hazai élelmiszeripar a magyar gazdák egyik legfontosabb felvevőpiaca, ezért ők is akkor lesznek nagyobb biztonságban, ha ez az ágazat megerősödik.

A jövőbeni támogatási rendszer célja, hogy ösztönözze az agrárvállalkozásokat az összefogásra, hiszen válságos helyzetben nagy előnyt jelent a termelői együttműködés. Nem biztos, hogy egy termelő maga el tud indítani egy élelmiszeripari beruházást, összefogva azonban már elég árualapot tudnak termelni ahhoz, hogy megjelenjenek a piacon. A korábbi szemlélettel ellentétben az új támogatási rendszerben a piac oldaláról közelítenek az egyes ágazatokhoz, az alapanyag-termelést a termékek oldaláról kívánja ösztönözni a kormányzat. 2017-ig megoldást kell találni az Európai Unió azon direktívájára, amely lehetetlenné teszi a nagy élelmiszer-ipari vállalatok támogatását.

(Forrás: magyaridok.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..