Több mint 1200 milliárd forint jut vidékfejlesztésre 2020-ig

Több mint 4 milliárd euró, vagyis mintegy 1200 milliárd forint forrás áll rendelkezésre Magyarországon vidékfejlesztésre az unió mostani költségvetési periódusában 2020-ig. A vidékfejlesztési források elosztása ezentúl már nem a korábbi merev célok (tengelyek) mentén, hanem rugalmas prioritások figyelembevételével történik.

A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban, főként az olyan munkaigényes ágazatokban, mint az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a kertészet vagy az élelmiszer-feldolgozás. A vidékfejlesztési program a kis- és közepes  – főként családi – gazdaságok támogatását helyezi előtérbe, hiszen ezen vállalkozások jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek és a legtöbb embert foglalkoztatják. Elsőbbséget élvez majd a tudásátadás és az innováció; a versenyképesség és a gazdasági életképesség fokozása; az élelmiszerlánc szervezése és a kockázatkezelés; az ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése, javítása; az erőforrás-hatékonyság biztosításának előmozdítása, valamint a társadalmi befogadás segítése (a szegénység csökkentése és a gazdaság fejlesztése a vidéki térségekben). A gazdálkodók számára a jövőben az eljárásrend egyszerűbb és átláthatóbb lesz, egyszerűbb támogatás-típusokat vezetnek be, valamint egyszerűsítik és gyorsítják a pályázatok elbírálását. A Vidékfejlesztési Program középpontjában a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lesznek.

Beruházásokra kb. 460 milliárd, agrár-környezetvédelemre, valamint a klímaváltozás hatásainak csökkentésére 191, az ökológiai gazdálkodásra 63, állatjóléti támogatásokra 43, míg kockázatkezelési beruházásokra közel 30, a termelői piacok támogatására várhatóan 26 milliárd forintot fordít a kormány 2020-ig. A 2014-2020 ciklusban az új (induló) mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására 122 millió euró, míg a fiatal gazdák beruházásainak támogatására csaknem 130 millió euró, – 300 forint körüli euróárfolyammal számolva 76-78 milliárd forint – áll rendelkezésre.

Forrás: MTI, kormany.hu

Posted in Egyéb.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>