Rekordszámú pályázat érkezett a Tanyafejlesztési Programra

A tanya a magyar nemzeti örökség része, fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek – jelentette ki V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az államtitkár kiemelte, hogy óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt, idén minden eddiginél több, 1775 pályázat érkezett be – ez 75 százalékos emelkedést jelent a 2013-as adatokhoz képest.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja, melynek célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, a tanyán élők életszínvonalának növekedése és a gazdálkodási feltételek javítása. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2020-ig minden tanya legyen ellátva elektromos árammal, illetve könnyen megközelíthető legyen. Hozzátette: a Tanyafejlesztési Program nem csak számokban mérhető, hiszen szellemisége konkrétan megjelenik például a Vidékfejlesztési Programban is.

A tanyai életforma olyan sajátosság, amely nem csupán a magyar, hanem az európai örökég része –fogalmazott előadásában az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint, míg 2001-ben 207 ezer ember élt külterületen, – közülük 170 ezren tanyán – addig 2011-re 293 ezerre nőtt a számuk, ez az alföldi térségben a lakosság 5-7 százalékát jelenti.

Az eddigi tapasztalatokat értékelve V. Németh Zsolt elmondta, hogy a legtöbb tanyafejlesztési támogatást a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére, a tanyagazdaságok fejlesztésére és a külterületi földutak karbantartására fordította a tárca. A program legfontosabb eredményei közül kiemelte még az őshonos állat- és növényfajták újbóli termelésbe vonását, a tanyagondnoki szolgálatok megerősítését és a tanyák villamosítását.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Tanyafejlesztési Programról elmondta: a szerződéseket várhatóan idén decemberben kötik meg a sikeres pályázókkal. A program megvalósítási határideje 2016. április 30-a, a pénzügyi elszámolás pedig 2016. június 30-ig esedékes.

A legnagyobb érdeklődés a tanyagazdaságok indító támogatása célterületet övezte – emelte ki a helyettes államtitkár -, ahol tizenegyszeres a túligénylés. A tanyagazdaságok fejlesztésénél a rendelkezésre álló keretösszeg ötszörösére tartottak igényt a pályázók. A 2015. évi Tanyafejlesztési Pályázat is – a korábbi évekhez hasonlóan – sikeresnek tekinthető, hiszen a pályázati forrásokra 4,5-szeres túligénylés volt.

Szakáli István Loránd kiemelte a Termelő Falu mintaprogramon belül támogatható önkormányzat által biztosított baromfi tartási programot, amely a hátrányos helyzetű kistérségek, falvak öngondoskodását hivatott elősegíteni igazoltan őshonos tenyészállomány kialakításával, folyamatos mentorálás mellett. Emellett ugyanezen mintaprogram alprogramja a zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program, amelynek célja az egykori elhanyagolt területek újjáélesztése, az elaprózódott gyümölcs-parcellák egyesítése. A cél az, hogy idővel országos kiterjesztésű legyen a program, hiszen a tanyákhoz hasonlóan a szőlőhegyek és zártkertek is értéket teremtenek. A két alprogramra összesen 187 millió forint állt rendelkezésre.

(Forrás: FM sajtóiroda)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..