Pozitívan ható változások a hamarosan megjelenő GINOP technológiai pályázatokban

A 2015. május 29-én megjelenő GINOP uniós pályázatok felhívásaiban olyan módosítások lettek átvezetve, melyek révén a vállalkozások bővebb köre számára lett elérhető a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztését támogató Széchenyi 2020-as forrás.

Számos pozitívan ható módosítást is végrehajtott a Minisztérium azon GINOP uniós pályázatok felhívásaiban (GINOP-1.2.1-15; GINOP-1.2.2-15) feltételrendszerein, amelyek a KKV-k részére nyújtanak lehetőséget új eszközök beszerzésére, illetve az ehhez kapcsolható infrastrukturális és ingatlan beruházásra, informatikai (hardver, szoftver), anyagmozgatási, raktározási és csomagolási, licenc vagy know-how vásárlási tevékenységekre.

Az egyik legmeghatározóbb változás, hogy eltörlésre került az a korábban több vállalkozás fejlesztési szándékát is elgáncsoló korlát, mely szerint a projekt elszámolható összköltsége, azaz a beruházási összköltség nem haladhatja meg az előző lezárt teljes üzleti év „mérlegfőösszegét és árbevételét”. A módosítást követően már csak az előző lezárt teljes üzleti év árbevételének mértéke kerül vizsgálatra, ami jelentős számú KKV előtt nyitotta meg a GINOP uniós pályázatok benyújtásának, valamint a nagyobb összegű, de az előző évi árbevételét meg nem haladó összköltségű beruházás megvalósításának lehetőségét.

Pozitív változásként megemlítendő változás a GINOP uniós pályázatok felhívásaiban a vállalkozások számára, hogy amennyiben a kedvezményezett, vagyis a pályázó az egyszeri elszámolás lehetőségét választja, nem szükséges az önerőt igazolnia, valamit némileg kiegészült a támogatás keretében beszerezhető eszközök listája is.

Fontos megemlíteni, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozásában érdekelt vállalkozások számára is elérhetőbbé tették a forrást a GINOP uniós pályázatok felhívásaiban, mivel az elsődleges mezőgazdasági terméket feldolgozó tevékenységekhez kapcsolódó eszközök beszerzését is megengedi, abban az esetben, amennyiben végeredményként nem jön létre olyan mezőgazdasági termék, amely szerepel a pályázat mellékletében is szereplő Annex I. termékeket felsoroló listában. Ez egyben pontosította az elsődleges feldolgozási tevékenység kérdéskörét, ami sokat segíthet a fejleszteni vágyó vállalkozások számára, mely révén számukra is elérhetővé válnak az első uniós pályázatok.

A pályázatok benyújtására vonatkozó határidők nem módosultak, így tehát a korábbiaknak megfelelően 2015. július 9-től 2017. július 10-ig lehetséges.

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..