Módosításra kerül több Operatív Program 2015. évi éves fejlesztési kerete

Azonnali határidővel azt a feladatot kapta az emberi erőforrás miniszter, illetve a nemzeti fejlesztési miniszter a kormánytól, hogy terjesszék a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) 2015. évi éves fejlesztési keretének módosítására vonatkozó javaslatát, magyarul át kell írniuk az éves pályázati menetrendeket, a felhívások meghirdetési ütemezését és a keretösszegeit. A nemzetgazdasági miniszter is fontos feladatokat kapott a mostani kormányhatározat alapján.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az 1551/2015-ös számú kormányhatározat, amely szerint a minisztereknek le kell tenni a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság asztalára az Operatív Programok átdolgozott idei évi pályázati menetrendjét.
Az EFOP fejlesztési kerete alapján idén a legtöbb pályázatot csak szeptember-október körül tervezte meghirdetni az EMMI, összesen 145 milliárd forintnyi keretösszeggel 27 pályázat keretében.
A KEOP éves fejlesztési kerete pedig összesen 749 milliárd forintnyi pályázat idei meghirdetési tervét tartalmazta, amelyből a legnagyobb részt, 340 milliárd forintnyit a klímaváltozással összefüggő projektekre szánt a tárca.
Az éves fejlesztési keretek módosításának szükségességét egyébként számos tényező indokolhatja, így például az, hogy az eredeti tervek óta sok területen bekövetkezhettek csúszások a menetrendben, így aktualizálni kell a terveket. Ennél talán fontosabb az az ok, hogy a minél magasabb 2016-os EU-s forráskifizetés érdekében az idén minél hamarabb meg kell hirdetni az egyes pályázatokat, illetve lehetőleg megnövelt keretösszeggel (a népszerű pályázatokat).
A 1551/2015-ös számú kormányhatározat egyébként további feladatokat is ad a nemzetgazdasági miniszternek, miszerint a nemzeti fejlesztési Kormánybizottság elé kell terjesztenie a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2015. évi éves fejlesztési keretére vonatkozó javaslatát, figyelembe véve az 1263/2015. (IV. 30.) Korm. határozatot. A TOP esetén ezt azután kell megtennie, hogy a kormány elfogadja az Integrált Területfejlesztési Programokat, a többi programnál azonnali a határidő.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kapcsán már folyamatban van az éves fejlesztési keret átírása és az rövidesen meg is jelenhet majd. Ezt két főbb ok miatt szükséges módosítani:

  • Az innovációs pályázatok meghirdetése már előrejöhet nyárra
  • A visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos pályázatok átcsúsznak jövőre, mivel még a brüsszeli iránymutatás sem jött meg arról, hogy az ilyen pénzek elosztásának intézményrendszerét hogyan kell felállítani, ez az iránymutatás csak október-november körül lehet végleges.

(Forrás: magyarkozlony.hu, portfolio.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..