Három új pályázat is segíti a magyar startupok pezsgését

Magyarországon eddig hiányzott egy egységes “felhordó” rendszer, ami a kezdő vállalkozásokat eljuttatná a növekedés fázisába, illetve a kockázati tőkepiac szereplőihez, de ennek kialakítása most megkezdődik egy két pályázatból álló rendszer keretében – jelezte egy háttérbeszélgetésen Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hozzátette, hogy az első fázisban gyorsan dönt majd egy szakértői testület, hogy néhány millió forint megítélhető-e az ötletgazdának, amely összegből kidolgozhatja a projektjét és megszerezheti a legelső visszajelzéseket. Ha ez sikerült, akkor egy másik pályázaton további mintegy 60 millió forintot kaphat a növekedéshez, inkubátorok közreműködésével. Ezen két pályázat mellett idén ősszel megjelenik egy olyan felhívás is, amely nem csak startup jellegű vállalkozásokat ösztönöz 10-130 millió forintot prototípus kifejlesztésére és piacra vitelére.

A magyarországi startup világ szereplői számára a kezdő lökés és lépések megadásában segíthetnek az NKFI Hivatal pályázati portfóliójának az az új konstrukció, amelynek kereteit vázolta Pálinkás József. Az NKFI Hivatal elnöke szerint az a cél, hogy a pályázati rendszer perspektivikus legyen, a “beugró szinten” az igazán ígéretes ötletek kidolgozásához lehetőség legyen viszonylag nagy kockázat mellett is kis tőkét kihelyezni a startup vállalkozásoknak. Ennek rendszere pedig az alábbiak szerint nézhet majd ki:

  1. A kezdő fázisban az NKFI Hivatal több kezdeti ígéretes termékötlet kidolgozását ösztönzi. Az erre a pályázatra jelentkezőkről egy szakértői bizottság szakmai vélemények és prezentációk alapján gyors döntést hoz arról, hogy támogatja-e a Hivatal az ötletet, vagy sem. Pálinkás jelzése szerint a piaci szakértők az egyeztetések során a szakmailag megalapozott gyors döntés és az ösztönzők fontosságát emelték ki az innovatív cégek jövőbeli sikere szempontjából. Kedvező elbírálás esetén a tervek szerint maximum 3 millió forintnyi pályázati támogatást kaphat a pályázó csapat. A gyors döntéshozás azonban nem jelent laza kockázatkezelést, a támogatandó pályázatokat befektetői tapasztalatokkal is rendelkező szakértő zsűri választja majd ki.
  2. A kezdeti, 3 millió forintos támogatásból kiderül, hogy működik-e az ötlet, vagy sem. Egy másik, nagyobb összegű pályázat keretében már komoly szakmai, üzletfejlesztési, technológiai és pénzügyi támogatásra lehet majd pályázni. Ebben a szakaszban tervek szerint inkubátorházak, akcelerátorok támogatása lesz szükséges az itt már startup vállalkozással rendelkező csapatok számára. Kedvező elbírálás esetén itt akár körülbelül 60 millió forintos támogatást is elnyerhet a cég. Az első két fázisra az elnök szerint kezdetben összesen mintegy 6,5 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. Ebből 5 milliárd forint a GINOP-2.1.5. kódszámú uniós pályázati keretben látszik (Innovációs ökoszisztéma építése (startup és spin-off), míg további 1,5 milliárd forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapban áll rendelkezésre. Természetesen lehetőség lesz csak erre a második felhívásra is pályázni.
  3. Az ígéretes ötletek kidolgozását, valamint a startup vállalkozások fejlesztését támogató két felhívás egy szűkebb kört céloz, kifejezetten a gyors növekedésű, startup vállalatok megalakítását és fejlődését támogatja. E mellet azonban ösztönző lehet a startup cégek számára is az a pályázat, amely szintén a termékfejlesztést helyezi középpontba innovatív vállalkozások számára. Ez prototípusok kifejlesztéséhez és a piacra vezetéséhez nyújt támogatást (GINOP-2.1.7.). A Hivatal tervei szerint ezen 20 milliárd forintnyi keretösszegű pályázatból mintegy 10-130 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás áll majd a nyertesek rendelkezésére. Ennél a pályázatnál a szoros értelemben vett meglévő termék technológiai továbbfejlesztésének, vagy egy új termék kifejlesztésének és piacosításának elősegítése a cél.

A közelmúltban két, a Start-up_13 (Gazella) programban indult inkubátorral aláírták az ezzel kapcsolatos szerződést, azaz a fentiekben vázolt források mellett a Start-up_13 program is segíti még az ökoszisztéma fejlődését.

(Forrás: kfih.gov.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..