Hamarosan indulhatnak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok

Az Európai Bizottság 2015. augusztus 10-én elfogadta a magyarországi 2014–2020 közötti vidékfejlesztési programot, mely révén 1300 milliárd forintnyi támogatás előtt nyílt meg az út Magyarország számára. A Vidékfejlesztési Program révén kiírt uniós pályázatok a vidéki térségek szolgáltatásainak javítását, a mezőgazdasági biodiverzitást, a víz- és talajgazdálkodást, valamint a mezőgazdaság és élelmiszer-ipar fejlesztését fogják szolgálni.

Mit jelent ez számokban?

Megközelítőleg 538.000 ha mezőgazdasági földterület kerül biodiverzitás, valamint hatékonyabb vízgazdálkodást és talajgazdálkodást támogató gazdálkodási szerződés hatálya alá. Több mint 132.000 hektár erdő kerül gazdálkodási szerződés hatálya alá, főként a biodiverzitás védelme érdekében. Kialakításra kerülnek a fiatal mezőgazdasági termelők és a rövid ellátási láncok tekintetében a 3000 fiatal mezőgazdasági termelő és a 3900 mezőgazdasági üzem célzott támogatását biztosító alprogramok.

A meglévő állattenyésztő telepek modernizációjára, újak létesítésére, illetve az állattenyésztéshez szükséges gépek beszerzésére mintegy 75 milliárd Ft fog jutni. Ültetvények, üvegházas kertészet létesítésére, a meglévő kertészetek technológiai korszerűsítésére a kertészeti ágazatnak 72 milliárd Ft fog a rendelkezésére állni.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatában 2600 beruházási projekt az energiahatékonyság fokozása érdekében részesül támogatásban. 5500 feldolgozási tevékenységgel kapcsolatos beruházási projekt és 4800, a mezőgazdasági termelők versenyképességének fokozását szolgáló projekt kap támogatást.

Az élelmiszeripar fejlesztésével nemcsak új – főleg vidéki – munkahelyek hozhatók létre, hanem biztos felvevőpiac teremthető a mezőgazdasági alapanyagoknak, amely hozzájárul a gazdák jövedelembiztonságához. Fontos cél továbbá a mezőgazdasági és élelmiszeripari exporton belül a magasabb hozzáadott értékű termékek arányának 80 százalékra növelése 2020-ig.

Az első mezőgazdasági uniós pályázatok várhatóan 2015. ősz elején jelennek meg.

Elsőként az állattenyésztés keretében a trágyatároláshoz kapcsolódó eszközök, ingatlanok, valamint a kisméretű terményszárítók beszerzéséhez lehet támogatást igényelni.

A támogatás intenzitása jellemzően 50% lesz, mely alól kivételt képez Pest megye, ahol várhatóan 40%. érhető majd el.

(Forrás: www.ec.europa.eu, www.kormany.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..