Elérhetőek az agrárgazdasági Horizont 2020 kiírások

Az Európai Bizottság október 14-én publikálta a Horizont 2020 keretprogram társadalmi kihívások 2 (SC2), az úgynevezett „Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengerkutatás, tengeri és belvízi kutatás és a biomassza-alapú gazdaság” 2016/2017-re szóló munkaprogramját.

A pályázatok benyújtási határideje 2016. február 17-e. Addig van néhány hónap arra, hogy a tagországok, illetve a potenciális szereplők felkészüljenek a pályázati forrásokra. A 2016/2017 munkadokumentum a 2014/2015-höz képest 70%-kal növeli a kiírások számát, így 49 projektkiírás 83-ra emelkedik, továbbá nő az SC2-re allokált források nagysága is, az előző munkaprogramhoz rendelt 482 millió euró 727,5 millió euróra bővül. Tehát átszámítva, hozzávetőlegesen 218 milliárd forint lesz elérhető a következő két évben agrárkutatási, fejlesztési és innovációs forrásokra az EU által.

A munkaprogram ösztönzi az innováció gyakorlati szükségletek mentén történő megvalósulását, a magánjellegű beruházásokat és kiemelten támogatja a KKV-kat, ezzel párhuzamosan pedig elvárja a projektek nyilvánosságra hozatalát, valamint bátorítja a harmadik országokkal (Afrika, Dél-Kelet Ázsia, Kína és Sarkvidék) való kutatás-fejlesztési együttműködéseket.

A többszereplős megközelítés a 2016/2017-es munkaprogramban még jelentősebb szerepet kap, az előző kétéves periódus 14 kiírásához képest, most 37 többszereplős projekt kiírás érhető el, amelynek célja a különböző szereplők bevonásával a kereslet-vezérelt innováció megvalósítása. Ez a megközelítés teremti meg a H2020 és tagországok által működtetett agrárgazdasági innovációs hálózat és a támogatott operatív csoportok közötti átjárhatóságot.

A pályázati kiírások négy tengely mentén összpontosulnak: (1) Fenntartható élelmiszerbiztonság (SFS), (2) Kék növekedés (BG), (3) Vidéki reneszánsz (RUR) és (4) Biomassza-alapú innováció a fenntartható termékek és szolgáltatások érdekében (BB).

A munkaprogram, illetve a részvételi feltételek a következő két linken érhetők el:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/reference_docs.html#h2020-work-programmes-2016-17

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

(Forrás: kormany.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

 

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..