Csalás kísérletek a fiatal gazda támogatásokon! Mesterséges körülmények és hamis diplomák

Módosította tavasszal megjelent saját rendeletét a Miniszterelnökség, hogy a fiatal gazdák idei támogatási pályázatán kiszűrhessék a csalókat. Esetenként feltűnően sokan ugyanazt az ingatlan – főként tanyát – jelölték meg életvitelszerű tartózkodási helyként, mivel így pluszpontokat kaphattak a pályázatokon. Az idei támogatási kiírásban azért fordulhattak elő korábban nem tapasztalt mértékű visszaélések, mert az eddigi kondíciókkal utoljára hirdettek ilyen uniós pályázatot.

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az a jogszabály-módosítás, amellyel az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség korrigálta a fiatal gazdák induló támogatására idén tavasszal megjelent rendeletét. A változtatások lényege, hogy mostantól úgynevezett mesterséges körülmények létrehozásának kell tekinteni, ha pályázati részvételi feltételként három vagy több, közeli hozzátartozónak nem minősülő személy ugyanazt az ingatlant jelölte meg életvitelszerű tartózkodási helyként.

A rendeletmódosítás oka, hogy az időközben észlelt visszaéléseket kezelni lehessen. Így teremtenek jogi alapot arra, hogy a korábban nem tapasztalt mértékű, „mesterséges körülmények megteremtésére irányuló” próbálkozásokat, vagyis az egyértelműen csalást elkövető pályázókat kiszűrhessék. Visszaéléseket azokban az estekben valószínűsítenek, amikor feltűnően sokan ugyanazt az ingatlant adták meg életvitelszerű tartózkodási helyként. A pályázatok bírálatakor például kiderült, hogy volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember jelentkezett be.

A pályázatokat kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 393 olyan ügyfélre bukkant, akik közül hárman, vagy többen közös tartózkodási helyet jelöltek meg. Ez azonban a Miniszterelnökség szerint nem minden esetben jelenti azt, hogy mesterséges körülmény megteremtéséről lenne szó, mivel a pályázók igazolhatják, hogy valóban a megjelölt ingatlan a tartózkodási helyük, illetve abban közeli hozzátartozók laknak. Tény viszont, hogy a gyanús ügyekben jellemzően tanyák és 1000 fő alatti lakosságszámú településeken található ingatlanok szerepeltek megadott tartózkodási helyként, mivel erre a pályázaton pluszpontot lehetett kapni.

Most a korábbiaknál éppen azért lehetett több visszaélési kísérlet, mert az eddigi kondíciókkal utoljára hirdettek uniós pályázatot a 2007-2013 közötti támogatási időszakban, ezért a Miniszterelnökség szerint sokan próbálták megragadni a népszerű lehetőséget, akár csalások árán is. A 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban ugyanakkor a fiatal gazdák új feltételekkel nyújthatják majd be uniós pályázataikat, a kiírásokon pedig kiemelt figyelmet fordítanak az esetleges visszaélések kiküszöbölésére. Egyes pályázók nem csak valótlan tartózkodási helyekkel igyekeztek megfelelni az idei pályázati feltételeknek. Többen hamis diplomákat próbáltak felhasználni, ezért az MVH bűncselekmény gyanújával feljelentést tett, és rendőrségi nyomozás is indult az ügyben.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..