A gazdálkodók a támogatások hatékony felhasználásával lépést tarthatnak a technológiai fejlődéssel

Az agráriumban is egyre nagyobb szerepet kap a technológiai fejlődés, ennek ellenére az emberi erőforrásra, a gazdálkodók munkájára mindig szükség lesz – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt államtitkár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében rendeztek, Tusnádfürdőn.

A Miniszterelnökség a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban kiemelt hangsúlyt fektet a nagy kézimunka-igényes ágazatok támogatására. Ennek eredményeként a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrásokra elsősorban – a kormány birtokpolitikájának megfelelően – a kis- és közepes családi gazdaságok pályázhatnak. Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy a 2020 utáni támogatáspolitikát több tényező is befolyásolni fogja, mint például a migránsválság, a brexit, vagy éppen a szabadkereskedelmi egyezmények alakulása.

Az államtitkár a kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a kisgazdaságok a támogatásokat eredményesen fel tudják használni és lépés tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel fontos, hogy kihasználják az innováció nyújtotta előnyöket. Ehhez azonban elengedhetetlen a gazdák közötti összefogás, valamint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a termelők több lábon állhassanak.

A Miniszterelnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázatai a gazdák érdekeit, az agrárium fejlődését szolgálják. A nyár folyamán közel 50 milliárd forint forrásra pályázhatnak a gazdaságok, melynek keretében nem mezőgazdasági tevékenységek indítására, fejlesztésére, illetve mezőgazdasági tevékenység diverzifikációjára nyerhetnek támogatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén Győrffy Balázs elnök, Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora is a magyar gazdák jövőjének biztosítása érdekében az integráció fontosságára hívták fel a résztvevők figyelmét.

Forrás: kormany.hu

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..