A 2014-2020-as költségvetési időszakban 2800 milliárd forint jut környezetvédelemre

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 2.800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban. A 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban összesen 2.300 milliárd forintot fordított a kormány környezet- és természetvédelemre, a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban 2.800 milliárd forintot terveznek költeni az ország környezeti állapotának további javítására.

Magyarország érdeke a klímaváltozási folyamatok megállítása, mérséklése, ugyanis ellenkező esetben számolni kell az extrém időjárási jelenségek elterjedésével, amelyek aztán kiemelten befolyásolják a természeti erőforrások, a vizek, talajok és erdők helyzetét és a biológiai sokféleséget is. Mindezek a változások komplex gazdasági, társadalmi következményekkel járnak és kihatnak többek között az épített környezetre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra is.

A kedden bemutatott átfogó tanulmány, a Magyarország Környezeti Állapota című könyv szerint Magyarországon kedvezően változott számos környezeti tényező. 1990-ben a magyar települések 20 százaléka még nem rendelkezett vezetékes ivóvízhálózattal, ami napjainkban már minden településen elérhető. A szálló por koncentrációja 2005-2006-ban a mérőpontok 20-30 százalékán, 2010-2011-ben viszont már csak 10 százalékán lépte túl az egészségügyi határértéket, míg az utóbbi három évben már nem volt túllépés.

A kiadvány szerint a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete változatlan, vagy javult az elmúlt években. Csökkent az üvegházhatású gázok és a savasodást okozó gázok kibocsátása, javult az energiahatékonyság és nőtt a megújuló energiaforrások használata, csökkent az egy főre jutó lakossági vízfogyasztás, megújult a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályozás és csökkent a keletkező hulladékok mennyisége. Mindezek mellett növekedett a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt lakások aránya, a természetvédelmi intézkedések eredményeként pedig javult a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete, és tovább növekedett hazánk erdősültsége.

(Forrás: MTI)

Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat.

Posted in Találja meg a legfrissebb pályázati hírek között az Ön vagy Cége számára nélkülözhetetlen információkat..